Burun Eti Ameliyatı

Burun Eti Ameliyatı

Burun Eti Ameliyatı Nedir?

Burun eti yani konka denilen yapı burnun yan duvarlarında yer almaktadır. Bu yapıların dış kısmı süngerimsi yumuşak doku iç kısmı ise kemik iskeletten oluşmaktadır. Burun etleri damar açısından oldukça zengindir. Bu etlerinin büyümesi nefes darlığı, horlama gibi problemlere yol açabilmektedir. Bu problemlere bağlı olarak belirli tetkiklerin yapılmasıyla burun eti ameliyatı yapılabilmektedir.

Konka (Burun Eti) Nedir?

Burun etleri üçer adet olmak üzere burnun alt, orta ve üst kısmında bulunmaktadır. Bu etlerin görevleri akciğere çekilmiş olan havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, filtre edilmesi ve iletiminin sağlanmasıdır. Kemik ve yumuşak dokudan oluşan burun etleri havaların soğuk olduğu zamanlarda içerisindeki damarlara kan dolmasını sağlamaktadır. Böylece şişer ve burundan alınmış olan havanın solunuma hazır bir hale gelmesini sağlamaktadır.

Burun Eti Büyüme Sebepleri Nelerdir?

Bazı durumlarda burun etinin alt ve orta kısımları gereğinden fazla büyümektedir. Burun etlerinin büyümesi genel olarak burun kemiği eğriliği, alerjik reaksiyonlarda ve hamilelikte görülmektedir. Bu durumlara ek olarak bazı enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve çevresel faktörler burun etlerinde büyümeye sebep olmaktadır.

  • İlaçlar: Nezle ve gripte burun tıkanıklığının açılması amacı ile kullanılan burun açıcılarının uzun zaman kullanılması burun etlerinde büyümeye ve kurumaya yol açmaktadır.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Alerjisi bulunan kişiler polen, toz, ev tozu, küf ve polen içeren havayı soludukları zaman burun etleri şişmekte ve uzun zaman şiş (ödemli) kalmaktadır. Alerjik reaksiyonlar tekrarlandığında bir süre sonra burun etlerinin büyümesine yol açmaktadır.
  • Enfeksiyonlar: Sinüzit ve viral olan enfeksiyonlar gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tekrarlanması ile burun etleri büyümektedir.
  • Çevresel Faktörler: Kirli havası olan ortamlarda uzun süre durmak ve sigara içmekten burun etleri olumsuz etkilenir ve büyümeye sebep olur.

Burun Eti Ne Gibi Sorunlara Yol Açmaktadır?

Burun etinin fazla miktarda büyümesi, hastanın hayatında birtakım olumsuzluklara sebep olabilmektedir. Burunda meydana gelen kemik eğriliği, nefes almada zorluk çekme, nefes tıkanıklığı, baş ağrısı, gece uyurken horlama ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olmaktadır. Hastalarda bu sorunların son bulması burun eti ameliyatı ile hedeflenmektedir.

Burun Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Burun etlerinin büyümesinin en çok görülen semptomları burun tıkanıklığıdır. Hastalar derin nefes almakta zorlanmaktadır. Gece uykusunda oksijen alımının artırılması için ağızdan derin nefes alınır, verilir. Burnun tıkanması da horlamaya sebep olmaktadır. Buna ek olarak bu belirtiler şu şekildedir; Alın bölgesinde basınç, koku duyusunda değişim, burun akıntısı ve hafif yüz ağrısıdır.

Burun Eti Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılmaktadır?

Burun eti ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında yapılmaktadır. Yöntemlerden birisi burun eti aldırma ameliyatıdır. Yani konkanın tamamının kesilip çıkartılması şeklinde yapılmaktadır. Bu yöntem daha sonra solunan havanın filtrelenmesinin ve nemlendirmesinin yetersiz olacağından dolayı gerekmediği sürece tamamen çıkartma işlemi yapılmamaktadır.

Burun kemiklerinde sorun yoksa burun eti küçültme yöntemine başvurulmaktadır. Bu amaç ile geliştirilmiş olan son teknolojik ürün lazer ile burun eti ameliyatı yapılmaktadır. Tek seans içerisinde kesin sonuç alınmaktadır. Burun eti küçültme ameliyatı sırasında burun eti yapısının büyük oranda korunması amaçlanmaktadır.

Konka (Burun Eti) Ameliyatlarında Sıklıkla Kullanılan Yöntemler Şu Şekilde Sıralanmaktadır;

  • Burun etinin ısı etkisi ile küçültülmesi yöntemi (lazer ya da koterizasyon )
  • Burun etlerinin radyofrekans dalgalarıyla küçültülmesi yöntemi (2 seans yapılması gerekmektedir. )
  • Burun etlerinin iç yumuşak dokusunun azaltılması amacı ile mikrodebrider kullanılması
  • Burun eti kemiğinin kırılarak yan tarafa doğru itilmesi ya da küçültülmesi
  • Burun etlerinin kesilerek bir kısmının ya da tamamının çıkartılması yöntemleri yaygın olarak ameliyatlarda kullanılmaktadır.

Lazer ile Burun Eti Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Burun eti ameliyatlarında en sık tercih edilen seçenek, geniz etinin kazınması ve alınmasıdır. Günümüzde çok fazla tercih edilmeyen bir seçenek olarak, geniz etinin kesilmesi ve alınması yöntemi de bulunmaktadır. Isı enerjisi verme yolu ile geniz eti dokusunun alınması da mümkün olmaktadır.

Geniz eti ameliyatı sonrasında geniz eti tekrardan büyüyebilmektedir. Fakat tekrar büyümesi daha çok alerjik çocuklarda, erken yaşlarda ameliyat olmuş çocuklarda ya da geniz etinin tamamı ile alınmadığı durumlarda meydana gelebilmektedir.

Hangi Durumlarda Burun Eti Ameliyatı Gerekmektedir?

Tıkanma Durumları

  • Sürekli bir şekilde devam eden burun tıkanması bu sebeple ağız yolu ile solunumun yapılması durumlarında ameliyat gerekebilmektedir.
  • Diş problemleri, uyku esnasında sürekli ağızdan nefes alınması sebebiyle meydana gelen uygu problemleri, uyku apsesi, üst damakta ortaya çıkan sorunlar geniz etinin tıkayıcı şekilde büyümesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda geniz eti alınmaktadır.
  • Sağlıklı bir şekilde solunum yapılamaması, kalp yetmezliği ve vücuda ağız yolu ile yeterli miktarda oksijen alınmamasına bağlı olarak meydana gelen sorunlar sonucu burun eti ameliyatı gerekli kılınmaktadır.
  • Çene ve diş bölgelerinde görülen gelişimsel bozukluklar, üst damakta ortaya çıkan sorunlardır. Bu sorunlar sonucu, üst çene yeteri kadar gelişememekte, üst çene arka çeneye göre daha arkaya yerleşmekte ve bu nedenle ortaya ordotontik sorunlar çıkabilmektedir.

Enfeksiyonel Durumlar

Kronik bir şekilde tekrarlanan ya da gerçekleşen sinüzit durumları ve geniz akıntıları geniz eti alınmasını gerekli hale getirecek birtakım ataklara neden olabilmektedir. Devamlı meydana gelen öksürük, ateş ve sinüzit atakları buna örnek verilebilir.

Kronik bir şekilde tekrar eden ya da gerçekleşen orta kulak enfeksiyonları burun eti alınması işlemini gerekli ve bazı durumlarda zorunlu kılan durumlardan biridir.

Diğer Durumlar

Burun eti ameliyatına sebep olan diğer durumlar ise ağız kokusunun bulunması ve tümör varlığının olması durumudur.

Burun Eti Ameliyatları Ne Kadar Sürmektedir?

Uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen burun eti ameliyatı genel olarak 15 veya 20 dakika sürmektedir. Ancak buna ek olarak estetik, sinüzit ya da burun düzeltilmesi gibi işlemler uygulanacak ise 2 saat kadar sürebilmektedir.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmaktadır?

Burun eti ameliyatı sonrasında hastalar 8 saat kadar dinlendikten sonra yavaş bir şekilde ayağa kaldırılmaktadır. Her ayağa kaldırmada yürüyüş mesafesi artırılmaktadır. 72 saat sonra hastalar taburcu olabilmektedir. Genelde hareketlerde herhangi bir kısıtlanma yoktur. Fakat yere bakıldığı durumlarda baş ağrısı meydana gelebilmektedir. Bu sebeple hastalara bol bol su içmesi tavsiye edilmektedir.

Ameliyat yapıldıktan hemen sonra burun içerisinde tampon ve dikişler bırakılmış olacaktır. Hastadan düzenli bir şekilde pansumana gelmesi istenmektedir. Tampon genel olarak 3 gün içeride tutulmaktadır. Hekimler, iyileşme hızı ve dikişler hakkında hastaları detaylı bir şekilde bilgilendirmektedir.

Burun eti ameliyatı olmuş hasta burun temizliğine oldukça dikkat etmelidir. Taburcu edilmiş hasta 3 ya da 4 haftalık aralar ile doktor muayenesinden geçmelidir. Burun eti ameliyatı sonrasında sprey kullanılabilmektedir.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Tampon Gerekli Midir?

Burun eti ameliyatı yapıldıktan sonra erimiş olan burun tamponları ya da pamuklar kullanılabilmektedir. Ancak burun eti ameliyatının devamında deviasyon işlemi yapılmamış ise tampon gerekli olmayabilmektedir.