Balon ile Sinüzit Ameliyatı Nedir?
Burnun sağ ve sol çevresinde eşit bir şekilde yayılmış, toplamda sekiz adet olan sinüsler sağlıklı olarak işlevini sürdürdüğünde akciğere ulaşmadan evvel solunan havayı nemlendirir, mikrop ve bakterileri süzer. Bunları süzemeyen sinüsler yüzünden kişi hastalanır ve çeşitli belirtiler göstermeye başlar. Günlük yaşamı etkiler ve hatta ilerlemesi durumunda hayatını riske sokar. Tedavi edilmeyen sinüzitlerin göze ve beyne yayılacak bir iltihaplanma ile burada fonksiyon kayıplarına sebep olacağı öngörülür. Bunlar her ne kadar düşük bir ihtimal de olsa sinüzit, ihmal edilmemesi gereken bir hastalık olarak görülmelidir. Nefes alırken havada süzülen partiküller ve tozlar da taşınarak vücuda girmeye çalışır. Bu yüzden sağlıklı sinüslere sahip olmak önemlidir. Enfeksiyon almış sinüsler sağlıklı bir şekilde çalışamaz ve kişinin birtakım sorunlar yaşamasına sebep olur. Alerjenler de sinüslerin çalışmasına engel olabilir. Buruna alınan darbeler veya doğuştan var olan eğrilikler, diş tedavileri, solunum yolu enfeksiyonları, tümörler veya başka rahatsızlıklar da sinüzite neden olarak gösterilebilir. Sıcaklık değişimlerinde yeterli zemine sahip olan sinüzit ortaya çıkabilir. Her ne kadar bu konuda çalışmalar sürse de kronik sinüzitin uzun vadede uyku apnesine yol açabileceği de ihtimaller arasındadır. Kimi sinüzitler ilaçla tedavi edilebilirken kimi için cerrahi müdahale gerekir. Balon ile sinüzit ameliyatı da seçenekler biridir.

Sinüzit Çeşitleri
Sinüziti kendi içinde türlere ayırmak mümkündür. Süresine, yaşa, iltihaplanan bölgeye veya sebep olan etkene göre birkaç kısımda ele alınabilir. Süresine göre olan sinüzitlerden akut sinüzit, ani bir şekilde başlar ve belirtilerinin sönmesi dört haftayı bulur. Subakut sinüzit ise bundan daha uzun sürebilir. Üstelik tedavinin etkisini görmek oldukça geç olur. Eğer bu tedavi sekiz veya on iki hafta içinde herhangi bir iyileşmeye neden olmazsa bu sinüzitin artık kronik olduğunu gösterir. Sinüzit eğer yılda dört veya daha fazla yaşanıyorsa o zaman tekrarlayan sinüzitten söz etmek gerekir.
Yaşa göre çeşitlenen sinüzitler çocuk ve erişkin diye ayrılabilir. Bunun sebebi çocuklardaki sinüslerin daha az gelişmiş olmasıdır. Bir de geniz etinden kaynaklanan sorunlar sıklıkla yaşanır. Zira on altı yaşından sonra geniz eti kaybolduğundan yetişkinlerde bu tip problemler görülmeyebilir. İltihaplanan bölgeye göre de sinüzitleri incelemek mümkündür. Yanak kısmında maksiler sinüzit tanımlaması yapılırken göz arasında yer alan sinüslerde görülen için de etmoid sinüzit denir. Kafanın orta kısmında konumlanan sfenoid sinüzitler ve alın kısmındaki frontal sinüzitler de diğer bölgesel sinüzit çeşitlerindendir. Pansinüzit ise tüm bölgelerin iltihaplanması durumunda kullanılan tanımlamadır. Balon ile sinüzit ameliyatı bilhassa frontal sinüzitlerin tedavisinde yüksek oranda başarı sağlanmasına katkıda bulunur. Hastalığa sebep olan etkene göre sınıflandırılan sinüzitlerde iki şey akla gelir: bakteriyel mi, yoksa mantar mı? Çünkü mantar kaynaklı sinüzitlerde uygulanması gereken tedavi uygulanmadığında sinsice senelerce sıkıntı verebilir. Özellikle farklı bölgelere seyahate çıkan kişilerin muayene sırasında bu detayı vermesi tanıda kolaylık sağlayacaktır.
Tüm bunların yanı sıra başka hastalıklarla da ilişkilendirilebilecek sinüzit çeşitleri bulunur. Odontojenik sinüzit bunlardan biridir. Herhangi bir dental tedavi sonrasında oluşabilecek bu iltihaplanmanın tanısında doktorunuza son zamanlarda ağız içinde uygulanmış işlemler konusunda bilgi vermeniz tanıyı koymada zaman kazandırır. Alerjik sinüzitler de bu grubun içine girer. Genetik sinüzitlerde ise çocuklukta tanısının konduğu ve tedavisinin pek mümkün olmadığı görülür. Ayrıca sebebi tespit edilememiş sinüzitler için de polipli sinüzit ifadesi kullanılır.
Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri
Burun akıntısı en bariz belirtilerden biridir. Ancak bunun on güne varan ekstrem akıntılar olduğunu belirtmek gerekir. Geniz akıntısı da bir diğer nedenidir. Buna ek olarak baş ağrısı sıklıkla görülür. Bu ağrı iltihaplanan bölgeye göre yüzün çeşitli yerlerine yayılarak daha geniş ağrılara neden olur. Ateş görülebilir. İlerleyen günlerde öksürük, koku alamama ve kulaklarda bir doluluk hissi baş gösterebilir.
Burundaki tıkanıklık aynı zamanda gece uykularının bölünmesine ve horlamaya neden olabilir. Ağız kokusu ve göz civarında şişlik de belirtiler arasında yer alabilir. Bu belirtilerin bir kısmı veya tamamı görülse de kendi kendinize sinüzit tanısı koymanız doğru olmayabilir. Kesinlikle bir uzmanla görüşerek tanı koyması ve durumunuza uygun tedaviyi uygulaması için randevu almalısınız. Tespitiniz doğru olsa bile etkeni belirlemeniz ve doğru tedaviyi seçmeniz mümkün olmayabilir. Eğer sebep bakteriyel ise muhtemelen doktorunuz size antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Ancak alerjik ise bunun için farklı ilaçlar kullanmanız gerekir. Viral olan durumlarda ise ateş olmayacağı için muhtemelen çok daha hafif ilaçlar reçete edilecektir. Çünkü bakteriyel sinüzit kadar ağır semptomlar söz konusu olmayacaktır.
Diğer yandan burnun yapısal problemlerinden kaynaklı sinüzitlerde, on iki haftadan uzun bir süre tavsiye edilen tedaviler işe yaramamışsa, polip söz konusuysa o zaman cerrahi müdahaleden bahsedilir. Bu da sinüslere girmek için yüzde kesi açmayı gerektirecektir. Balon ile sinüzit ameliyatı tercih edilirse dar olan sinüs kanallarını açmak için balon kullanılır. Bu da ameliyatın riskini azaltır ve iyileşme sürecini kısaltır.
Balon ile Sinüzit Ameliyatı Avantajları
Balon sinoplasti adı verilen bu yöntem oldukça yeni olmasına rağmen az risk taşıdığı ve hızla günlük yaşama dönme fırsatı sunduğu için sıklıkla tercih edilir. Fikir olarak işlemin amacı dar olan sinüs kanallarına yerleştirilen balon sayesinde daha doğal bir genişleme sağlamaktır.
Bir gün içinde hasta normal hayatına geri dönebileceği için önerilen yöntemlerden biridir. Bir tel yardımıyla büyük olarak adlandırılan üç sinüse giriş yapılır. Balon katater bu sırada telin etrafına sarılı olduğundan hedef bölgeye ilerlemek kolay olur. Bölgeye ulaşınca da şişirilen balon sayesinde bu dar kanal yavaş yavaş genişler. Balon bölgede basınç uygulayarak bunu sağlar. Bölge yıkanarak hastanın uzun süre sağlıklı sinüslerle yaşamasına fırsat tanınmış olur. Tıkanıklıktan kurtulan sinüs sağlıklı olarak çalışacağından hastanın şikayetleri sönecektir. Bu yöntem pek çok sinüzit çeşidinde tercih edilebilir. Bazı sinüzitler dirençli çıkabilir. Bu gibi durumlarda ilaçlı balonlarla işlem gerçekleştirilerek operasyondan daha fazla verim alma yoluna gidilir. Ancak polip kaynaklı veya göz çevresine etki eden etmoid sinüzitlerde hala geleneksel cerrahi yöntemi önerilmektedir.
Diğer yandan sinüzit çeşidi elverildiği ölçüde gerçekleştirilmesi planlanan balon ile sinüzit ameliyatı isteğe uygun olarak lokal anestezi altında da yapılabildiği için anestezi sıkıntısı yaşanma ihtimali yüksek hastalar için de iyi bir seçenek oluyor. Kullanılan ekipmanlardan dolayı bölgedeki doku hasarı diğer cerrahi yöntemlere nazaran çok daha az olduğu için iyileşmenin hızlı ve büyük oranda görüldüğünü söylemek gerek. Her ne kadar iki yıl gibi uzun bir süre genişletilen kanalların işlevini koruyacağı öngörülse de bu yöntemin işe yaramaması durumunda daha sonrasında başka yöntemlerin uygulanmasına herhangi bir engel teşkil etmiyor. Bu yüzden daha az riskli olduğu ve yüksek oranda başarı sağladığı için önce bu yöntemin tercih edilmesinde hiçbir sakınca olmadığı açıktır. Kanama az olacağı gibi göz altında veya burun çevresinde morarma da görülme ihtimali düşüktür. Komplikasyon için en az endişe edilen yöntem olsa da yeni bir yöntem olmasından mütevellit asıl etkisinin gelecekte daha net görüleceği doktorlar tarafından belirtilmektedir.
Balon sinüsoplasti yöntemini detaylı şekilde anlattığım videomu buradan izleyebilirsiniz;